Hamburgare

Här finnas allmän information om hamburgare. Till exempel hamburgarens historia.

The Hamburger

Låt oss börja med att citera ett par avsnitt ur boken The Hamburger av Josh Ozersky:

”Låt oss göra en sak klart redan från början. Hamburgaren är en amerikansk uppfinning. Det spelar ingen roll att den fått sitt namn efter den tyska staden Hamburg. Det spelar ingen roll att mongolerna red runt med magarna fyllda av ”hamburgare” gjord på malt hästkött, på väg för att skapa kaos, redan på tolvhundratalet.”

”Hamburgaren är en gastronomisk slutpunkt, dess enkla utformning går inte att förbättra.”

Den första hamburgaren

Det är svårt att hitta vattentäta bevis för när den första hamburgaren gjordes. Men det finns förstås ett antal teorier och berättelser, mer eller mindre sanna, angående denna händelse.

  • Det tidigaste anspråket är från 1885. Det påstås att tonåringen Charlie Nagreen från Seymour, Wisconsin detta år sålde kötbullar mellan två brödskivor från sin oxdragna kärra på Outagamie County Fair.
  • Ett annat anspråk på den första hamburgaren kommer från staden Hamburg i delstaten New York. Två bröder från Ohio sägs ha sålt smörgåsar med köttfärsbiff på Erie County Fair. Även detta år 1885.
  • Mest känd av de tidiga berättelserna om vem som var först med hamburgaren är den som säger att Fletcher Davis från Texas med stor framgång sålde hamburgersmörgåsar på Saint Louis World’s Fair år 1904.